Auto

Masina cu cutie automata sau manuala? Ce sa alegi?

Cutia automata e din ce in ce mai populara si mai cautata, mai ales de catre femei. Nu e ca femeile nu s-ar pricepe sa schimbe vitezele, dar nu au un ego urias care sa le preseze ca exceleze in asta.

Hai sa o spunem pe aia dreapta: statistic vorbind, multe femei nu prea le au cu tehnica. Dar asta nu pentru ca ar fi ceva in genele noastre care sa le impiedice sa asimileze informatii in zona asta, pentru ca nu au fost lasate sa invete, sa exerseze.

Cate femei stiu sa schimbe un bec, sa repare o clanta, sa monteze mobila? Putine. Pentru ca “lasi tati ca fac eu, du-te sa te joci cu papusile” si mai tarziu in viata “lasa iubi ca fac eu”. Ma rog, asta e o alta poveste. Exista o presiune uriasa asupra femeilor sa fie gingase si asupra barbatilor sa fie puternici. E nasol, dar se intampla.

Eu am avut putin altfel experienta de viata, unde mai pui ca am facut un liceu tehnic, deci stiu si eu chestii basic din domeniul tehnic.

Revenim la masini si la cutiile lor de viteze. Multe femei se indreapta catre cutii automate din comoditate, dar si pentru ca nu au nimic de demonstrat.

Cutia automata este viitorul, asta e clar. Din ce in ce mai multe masini au o astfel de cutie de viteze si probabil in 30 de ani sau mai repede doar colectionarii si pasionatii de masini vor mai avea cutie manuala.

Da, cutia automata este mai practica, mai ales in oras unde trebuie sa schimbi vitezele constant, din cauza traficului care e cum e.

Dezavantajul este ca daca ramai impotmolit in zapada/noroi, avand cutie automata e mai greu sa iesi, pentru ca nu mai poti sa o turezi manual si sa ii creezi balans.

Totodata, in situatia in care se intampla ca persoanei sa i se faca rau sau sa adoarma la volan, sa incurce pedalele cum stim ca s-a imtamplat ori sa i se intepeneasca o sandala de pedala (am auzit o poveste din asta), masina cu cutie automata poate prinde o viteza foarte mare, timp in care soferul nu are control asupra ei.

Masina cu cutie automata sau manuala? Ce sa alegi?

Cred ca trebuie sa te intrebi cat ai de gand sa tii masina pe care o vei achizitiona, daca vrei sa o vinzi dupa ce te plictisesti de ea si mai ales, cat de mult conteaza pentru tine ce fel de cutie are.

Intretinerea unei cutii automate poate fi mai scumpa in unele cazuri si majoritatea nu permit un stil de condus mai sportiv.

Mie una, momentan imi place sa mestec in benzina, mi se pare ca mi-ai lua ceva din experienta condusului, daca imi iei cutia mea manuala. 🙂

Scoala de soferi pe cutie automata sau manuala?

In prima faza, ai zice ca daca faci scoala pe cutie automata, ai sanse mai mari sa iei permisul din prima.

In realitate, adevarata provocare la examen e sa vezi indicatoarele si marcajele din timp, sa stii cum sa actionezi, cum sa te incadrezi, cui sa dai prioritate si de ce, mai exact cum sa te comporti corect in trafic. Neacordarea de prioritate si intratul pe sens unic pe interzis se penalizeaza cu 21 de puncte (deci ai picat din start), pe cand daca iti moare motorul primesti doar 9 puncte de penalizare.

De asemenea, daca faci scoala si iei examenul pe cutie automata, nu vei putea conduce manuala. Adica vei putea, dar daca te prinde, primesti dosar penal.

Gandeste-te doar cum ar fi sa trebuiasa sa pleci undeva, sa ai o urgenta chiar, sa ai masina ta in service si sa nu poti lua masina sotului/sotiei/mamei/unui prieten pentru ca desi ai permis, nu ai voie sa o conduci, masina avand cutie manuala.

Sfatul meu e sa faci un efort si sa faci scoala pe cutie manuala, apoi iti cumperi masina cu automata daca iti doresti.

Advertisement

2 thoughts on “Masina cu cutie automata sau manuala? Ce sa alegi?

  1. Foarte frumos articol, Ramona. Foarte bine explicat, și pot să spun că tot timpul am urmărit și mi-au plăcut videoclipurile de pe Femeia la Volan. Un singur lucru am de zis, dacă îți moare motorul în examen, primești doar 5 puncte, nu 9. Noapte bună!

    Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s