dezvoltare personala · Idei, credinte, filozofeli

Cum iti dai seama ca te afli intr-o relatie toxica?

Tot auzim vorbindu-se despre relatii toxice, dar ce inseamna de fapt acest termen? Pe scurt, o relatie care iti aduce mai multa frustrare si suferinta decat beneficii este o relatie toxica.

Poate fi o relatie amoroasa, de prietenie, relatia cu un coleg, cu un sef sau cu un membru al familiei. Si cu toate ca atunci cand vorbim despre relatii se spune ca e mai bine sa repari decat sa inlocuiesti, efectele unei relatii toxice pot fi cu adevarat rele pentru tine si s-ar putea ca la un moment dat sa fii nevoit, pentru sanatatea ta mentala si emotionala, sa rupi relatia definitiv.

Photo Taken In Madrid, Spain

Efectele negative ale unei relatii toxice

 • neincredere in fortele proprii
 • anxietate
 • senzatie de nedreptate si neputinta
 • frustrare
 • senzatia ca faci ceva gresit
 • in cazuri extreme, atacuri de panica

Cum iti dai seama ca te afli intr-o relatie toxica?

 1. Nu are incredere in parerile tale. Iti cere sfaturi, dar nu tine niciodata cont de ele. Mai mult, apeleaza la alte persoane si pune in aplicare sfaturile lor. E normal sa ceri mai multe pareri atunci cand ai de luat o deicize importanta, dar daca se intampla mereu sa iti ceara sfaturi pentru ca mai apoi sa le ignore, nu e ok.
 2. Nu crede in tine. De fiecare data cand ii impartasesti ideile tale si planurile de viitor, gaseste motive pentru care nu o sa reusesti. Da, uneori avem nevoie sa fim treziti din visare de sinceritatea unui prieten sau al partenerului de viata, dar daca el/ea iti desfiinteaza orice idee…nu e ok.
 3. Minimizeaza orice succes al tau. Daca tu te bucuri de o reusita, iar aceasta persoana iti spune sau sugereaza ca nu e asa o mare realizare ce ai facut tu…nu e ok. Ceea ce ne duce la punctul 4.
 4. Nu se bucura de succesul tau. Cu totii avem zile bune si zile proaste. Si poate avem zile in care suntem la pamant, incapabili sa ne bucuram de succesul altuia. Dar daca toate zilele sunt asa cu el/ea…ai ghicit: nu e ok!
 5. Te acuza ca te lauzi si/sau te invidiaza. Noi suntem persoane total separate de prietenii sau iubitii nostri. Si nu ar trebui sa ne comparam nici cu ei, nici cu nimeni altcineva. Nici sa intram in competitie cu amicii, prietenii sau alte persoane la care tinem. Intr-o relatie armonioasa nu e loc de oftica si invidie.
 6. Iti reproseaza orice, oricand, mereu. Da, comunicarea este cheia oricarei relatii. Si ar trebui sa spunem ce ne derajeaza, nu sa tinem in noi. Dar in acelasi timp, ar trebui sa o spunem sub forma de discutie civilizata, nu de repros. Apoi, daca ti se reproseaza si orice nimic, de exemplu ca nu ai spalat vasele intr-o zi, ca ai intarziat 5 minute, ca ai spus un anumit lucru pe un anumit ton acum 3 luni…nu e ok.
 7. Nu apreciaza ajutorul tau. Am mai spus-o: Atunci cand iti oferi mereu ajutorul, de la un punct incolo el nu va mai fi apreciat. Mai ales de catre oamenii toxici.
 8. Ai impresia ca profita de tine. Si de cele mai multe ori, nu e doar o impresie. Iti cere bani imprumut si uita sa ti-i mai dea inapoi? Ia pur si simplu lucruri de la tine, pe principiul ca “lasa, ca tu oricum ai!”, se asteapta sa platesti tu atunci cand comandati ceva impreuna? Mda, pregateste-te sa fugi!
 9. Ajutorul lui/ei nu e chiar ajutor. Daca ii spui ca ai o problema, iar replica este “lasa, ca te descurci tu”, cel mai probabil ce vrea sa spuna e “lasa ca te descurci tu, preferabil fara ajutorul meu”. Sau iti ofera ce ii este mai la indemnana sa iti ofere ca ajutor, nu ceea ce ai nevoie. Nu. E. Ok.
 10. Se supara din nimicuri si cauta cearta. Sunt oameni care se simt perfect ok sa isi descarce frustrarile pe alti oameni. Asadar cauta cearta din nimic, pentru a-si consuma energia aia negativa pe care o au si care nu are de fapt nimic de-a face cu tine. Iar daca nu intri in joc din prima, va recurge la reprosuri si jigniri, pentru a se asigura ca cearta aia o sa se intample, pentru ca are nevoie de ea. Nu e ok. Fugi!

Stiu cat e de greu sa iesi dintr-o relatie toxica. Mai ales daca e vorba de o relatie lunga si daca persoana respectiva nu a fost mereu asa.

De multe ori, astfel de persoane stiu cum sa te manipuleze ca sa te aduca exact unde te vor.

Alteori, relatia este toxica fara ca una dintre persoane sa fie si ea toxica. Pur si simplu nu sunteti compatibili.

Cum sa iesi dintr-o relatie toxica

 1. Spune-i ca s-a terminat. Poti sa ii dai mai multe explicatii, dar nu te astepta sa inteleaga sau sa accepte. E greu sa accepti asa ceva si daca esti un om ok, echilibrat si non-toxic.
 2. Nu arunca reprosuri si jigniri. Poate te fac sa te simti bine pe moment, dar pe termen lung nu iti fac nicio favoare.
 3. Incearca sa recuperezi obiecte sau bani inainte de a incepe “operatiunea despartirea”, pentru ca ulterior iti va fi greu sa o faci si s-ar putea sa nu le mai vezi.
 4. Blocheaza persoana respectiva pe toate retelele social media. Nu pentru ca vrei sa ii refuzi dreptul la replica, ci pentru a te proteja de rafala de jigniri care va urma.
 5. Uneori ne e dor de momentul respectiv, nu de persoana. Asa zicea un citat de pe facebook. Urmeaza o perioada grea, incearca sa nu te lasi doborat/a.
 6. Poti lasa un loc de “buna ziua” dar nu te gandi sa mai reiei relatia. Din pacate, astfel de oameni nu se schimba, nu fundamental.

Sper ca ti-am putut fi de folos. Daca ai si tu idei si sfaturi despre relatiile toxice, abia astept sa le citesc in comentarii!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s