despre mine · dezvoltare personala

Ce i-as spune copilului Ramona, daca as putea

Am avut o copilarie frumoasa, dar si dificila pe alocuri. Intre dificultatea de a creste fara tata si tot bullying-ul din clasele 5-8, au fost si unele momente dificile.

Daca m-as putea intoarce in timp, sa vorbesc cu tiny Ramona de vreo 13-14 ani, i-as spune asa:

  1. Vei gasi oamenii care sa te inteleaga cu adevarat. O sa apara in viata ta la momentul potrivit si ii vei iubi.

2. Vorbeste, fata! Nu mai fi atat de timida! Din momentul in care vei intelege ca “nimeni nu isi va aminti de tine pentru gandurile tale secrete”(Gabriel Garcia Marquez) si vei incepe sa vorbesti cu oamenii, lucruri minunate se vor intampla.

3. Nu e nimic in neregula cu faptul ca esti sensibila si te doare orice vorba urata, orice rautate, orice mica dezamagire. Vei ramane la fel si ca adult si da, stiu ca asta poate fi chinuitor uneori, dar nu e nimic in neregula cu tine.

4. Va veni o zi cand te vei accepta exact asa cum esti. Stiu ca nu ai 1.70 si nu vei avea niciodata. Si ca toata lumea iti spune “pitica”. Nu ai nici forme de fotomodel, dar asta e ok. Stii cum spui acum ca atunci cand vei fi mare iti vei pune silicoane? Te vei razgandi in momentul in care vei ajunge sa te accepti asa cum esti.

5. Nu te mai stradui atat de mult sa fii placuta de altii. Asta te face doar sa fii falsa. Oamenii astia pentru care incerci sa fii altcineva nu vor mai conta peste 10 ani. Si ii vei gasi pe aceia care te plac pentru ceea ce esti.

6. Hai sa iti spun un secret: cei care te persecuta acum…care te jignesc si te fac sa te simti oribil? Nu vor ajunge cine stie ce in viata. I-am vazut, nu e nimic de ei in afara de fericirea falsa afisata pe Facebook.

7. Citeste mai mult. Nu doar ca sa iti largesti orizonturile, ci si pentru ca vei descoperi personaje care seamana cu tine si asa vei realiza ca nu esti defecta, deloc.

8. Invata mai mult. Mai ales la engleza si geografie, ca te vei lovi de ele in viata si iti va fi mai greu pentru ca nu le stii asa bine.

9. Ai curaj! Fa-ti curaj! Stiu ca ai stat jumatate de ora in fata usii aleia…dincolo de ea erau auditiile pentru piesa de teatru. Ti-ai cautat curajul si nu a venit, asa ca ai plecat. Sa nu mai faci asta niciodata. Lucruri extraordinare se intampla atunci cand iti faci putin curaj sa pasesti spre ele.

10. Stiu ca te macina gandul cum ar fi fost sa cresti cu tatal alaturi si uneori poate esti curioasa sa il cunosti, dar…l-am vazut eu si iti pot spune ca nu ai pierdut nimic. Inchide usa aia si bate-o in cuie, ca nu e nimic acolo pentru tine.

Am ales varsta 13-14 ani, pentru ca aia a fost pentru mine cea mai dificila. A fost o perioada in care nu imi gaseam locul in lume, nu stiam cine sunt si eram aproape mereu deprimata, din cauza bullying-ul. Nu a fost o perioada roz, asa ca nici aceasta lista nu este, dar am trecut cu bine peste acea perioada.

Unii nu reusesc. Si stiu ca Ziua Copilului ar trebui sarbatorita cu veselie, dar acum ca e pe sfarsite as vrea sa va rog sa va ganditi si la acei copii care nu au o copilarie tocmai roz. La acei copii care au nevoie de ajutor.

Tu ce ti-ai spune tie de 13-14 ani daca ai putea?

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s