filme si carti

10 distopii care merita vazute/ citite

Distopile sunt genul meu preferat de film si de carte. Ele descriu o lume viitoare sau imaginara, mult mai grea, de-a dreptul gresita uneori. Dex-ul spune ca distopie inseamna asta:

DISTOPÍE (< fr.) s. f. Termen modern construit prin opoziție cu utopie și care se aplică unei lumi imaginate și negative. Printre creațiile distopice sunt mai renumite „Mașina timpului” a lui G. H. Wells, „1984” de G. Orwell și „Noi” de E. Zamiatin.

Am citit si am vazut multe distopii mai mult sau mai putin cunoscute, iar astazi va prezint pe scurt 10 dintre ele, care isi merita timpul si banii.

10 distopii care merita vazute/ citite

Imi e super greu sa fac un clasament, pentru ca toate sunt interesante si toate mi-au placut enorm.

  1. Bird box (film)

Bird box e unul dintre cele mai misto filme vazute in ultimii 5 ani. Nu sunt critic de film, judec filmele doar dupa criterii subiective, dar tare mult mi-a placut.

Despre ce e vorba: Atunci când o forță misterioasă distruge o mare parte din populația planetei, un singur lucru este sigur: cei care o văd își pierd viața. Malorie găsește iubirea, speranța și șansa unui nou început, însă toate acestea se vor destrăma. Trebuie să își ia cei doi copii și să meargă de-a lungul râului, în căutarea singurului adăpost care mai există. Pentru a supraviețui, aceștia trebuie să își acopere ochii și să pornească într-o periculoasă călătorie de două zile. Sandra Bullock (câștigătoare a Premiului Oscar) se află în rol principal în thriller-ul regizat de laureata Premiului Oscar – Susanne Bier (descriere cinemagia). Filmul este pe Netflix.

2. Jocurile foamei (carte si film)

Despre ce e vorba: Panemul, o tara ridicata din cenusa unui loc numit candva America de Nord, a fost impartita in 13 districte, fiecare dintre ele avand o anumita ocupatie, ca mineritul, agricultura, etc.
Dar din cauza conditiilor grele de viata, oamenii din districte s-au revoltat impotriva conducerii, impotriva Capitoliului. Ca pedeapsa a rebeliunii, districtul 13 a fost in totalitate distrus, impreuna cu locuitorii sai, iar conducatorul a creat Jocurile Foamei, ca o pedeapsa ce le reaminteste in fiecare an oamenilor ce patesc daca se revolta.
Indiferent ce cuvinte ar folosi, mesajul e clar:” Uitaţi-vã cum vã luãm copiii şi cum îi sacrificãm fãrã sã puteţi face nimic. Dacã ridicaţi un deget, vã distrugem pânã la unul. Aşa am fãcut cu Districtul 13.”

Din fiecare district sunt trasi la sorti cate un baiat si o fata, cu varsta intre 12 si 18 ani, numiti tributuri, pentru a participa la Jocuri. Ei sunt aruncati intr-o arena imensa, in aer liber, un loc plin de pericole, unde nu e suficient sa supravietuiasca, ci trebuie sa se omoare intre ei. Arena este intesata de camere de luat vederi, iar Jocurile sunt transmise in tot Panemul.Un singur tribut poate supravietui si acela se va intoarce acasa bogat si incununat de glorie.

Sunt 3 carti geniale (acum a aparut si un sequel care mi se pare ca a pierdut din farmecul primelor carti) si 4 filme bune pe care le gasiti pe Netflix.

3. Divergent (filme si carti)

Ca si Jocurile foamei, seria Divergent nu e chiar noua, dar daca le-ati ocolit pana acum, sa nu o mai faceti, ca sunt niste carti si filme bune, cel putin mie mi-au placut mult.

Despre ce e vorba: Beatrice Pride traieste de 16 ani in Abnegatie, una dintre cele 5 factiuni in care este impartita omenirea. Abnegatia reprezinta altruismul, ei fiind pregatiti sa sara in ajutorul oricarei persoane chiar si daca aceasta nu are nevoie de ajutor. In fiecare an toti adolescentii care implinesc varsta de 16 ani sunt supusi unor teste care au rolul sa-i indrume spre a-si alege una dintre cele 5 factiuni pentru a trai restul vietii: Abnegatia – cei altruisti, Prietenia – cei pasnici, Candoarea – cei sinceri, Eruditia – cei inteligenti si Neinfricarea – cei curajosi. Toata lumea se asteapta ca ea sa aleaga factiunea in care a copilarit – Abnegatia, dar cand alege Neinfricatii totul o ia razna.

Ca in cele mai multe cazuri, cartile sunt mai bune. Dar nici filmele nu sunt rele, chiar deloc. 🙂 Primele doua sunt pe Netflix, pe al treilea nu l-am vazut. 🙂

4. Al cincilea val (film si carti)

Despre ce e vorba: “Nu am stiut atunci, dar aceea a fost ultima zi normala din viata mea. Primul val a oprit tot ce inseamna electricitate. Al doilea val a venit sub forma unui cutremur puternic. Cu al treilea val, bolile au inceput sa se imprastie in lume. In al patrulea val, ei au venit printre noi.”

Extraterestrii se afla deasupra, intr-o nava imensa, asteptand al cincilea val. Intre timp, oamenii se zbat sa supravietuiasca. Cassie are o singura misiune: sa aiba grija de fratele ei si sa ajunga amandoi intr-un loc sigur. 

O sa spuneti ca e mai degraba un film SF. Dar, dar cred ca merge incadrat si la distopic, macar cu forta daca nu de bunavoie. :)) Cartile nu le-am citit, dar le voi comanda cat de curand. Iar filmul l-am vazut de 2 ori, prima data singura apoi cu mama.

5. Elias si spioana Carturarilor (carte)

E o serie pe care am citit-o de curand si mi-a placut foarte mult. Din cate stiu, nu exista film sau nu inca.

Despre ce e vorba: Elias este cel mai bun soldat al Academiei militare a Imperiului – şi, în secret, cel care îşi doreşte cel mai puţin să se afle acolo. Aflat pe punctul de a dezerta, se vede obligat să participe la o competiţie nemiloasă al cărei câştigător va fi desemnat împărat.     

Laia face parte din clanul Cărturarilor, înrobit de mulţi ani de către Războinici. Când fratele ei este arestat sub acuzaţia de trădare, Laia ia legătura cu mişcarea de rezistenţă împotriva asupritorilor, în speranţa că îi vor elibera fratele. În schimbul ajutorului, rebelii îi cer să se strecoare în Academie şi să spioneze pentru ei.

Daca va plac romanele distopice, va recomand aceasta serie, e foarte tare!

6. Fata cu toate darurile (carte si film)

Despre ce e vorba: Melanie are in jur de 10 ani si iubeste scoala, pentru ca acela este singurul moment cand iese din celula intunecata in care sta inchisa. Atunci se intalneste cu invatatoarea ei la care tine foarte mult, isi intalneste colegii si invata lucruri noi. Uneori ea ii povesteste invatatoarei toate visurile pe care le are pentru cand va creste mare si va explora lumea. Dar oare va iesi vreodata din scoala-inchisoare in care locuieste de cand se stie?

Cartea e extrem de buna, filmul e bun si el, le recomand pe ambele.

7. Elantris si Nascuti din ceata (carti de Brandon Sanderson)

Am trisat putin, stiu. Elantris e mai degraba o nuvela scurta (LE: se pare ca a aparut si partea a doua), iar Nascuti din ceata e o serie de carti. Sunt niste distopii foarte bune, bine scrise, care nu te plictisesc, ci iti starnesc curiozitatea si te intriga.

Despre ce e vorba in Nascuti din ceata vol. 1: De o mie de ani oamenii n-au mai vazut soarele sau o floare, de cand Lordul Legiuitor a inceput sa conduca lumea. Omenirea e impartita in doua clase: skaa si nobili. Singurul lucru care le deosebeste este ca nobilii se nasc uneori cu anumite abilitati de a folosi metalele in actiuni ca Domolirea, Atatarea sau Impingerea. Ocazional insa imperecherea dintre clase produce un skaa cu talente de nobil; de aceea, Lordul Legiuitor ucide copiii nascuti din asemenea relatii. Uneori insa cate unul scapa cu viata. Iar Kelsier este un astfel de Supravietuitor… legendarul „Nascut din ceata“, care aduce acum speranta pentru skaa.

Despre ce e vorba in Elantris : Elantrisul, orasul solar al oamenilor-zei, isi pierde maretia atunci cand, pe neasteptate, este lovit de blestemul Reodului, iar semizeii se transforma in cadavre vii.

Povestea ia o intorsatura si mai sumbra atunci cand insusi printul mostenitor al Arelonului, Raoden, cade prada blestemului si este inchis in orasul decazut. Intre timp, Sarene, printesa care urma sa-i devina sotie, soseste in Arelon, unde i se spune ca alesul inimii ei este mort. Niciunul dintre ei nu este insa dispus sa-si accepte soarta, asa ca vor porni separat intr-o lupta pentru aflarea adevarului si a naturii Reodului, fiind ajutati de fiinte cu puteri supranaturale. 

8. Jocul lui Ender (film si carti)

Din pacate, filmul nu este atat de spectaculos. Simpatic poate, dar nu spectaculos. Titlul asta se afla in lista pentru carti, vreo 6 sau 7 la numar, care sunt geniale. Ce se intampla in timpul razboiului e interesent, dar ce se intampla dupa aceea, pe Pamant si nu numai, e interesant si genial.

Despre ce e vorba: Copilaria lui Ender se termina atunci cand, recrutat de guvern pentru a fi antrenat in armata, ajunge in noua sa casa: scoala de Lupta. Chiar si intre recruti de elita, Ender se arata a fi un geniu intre genii.

Reuseste in orice simulare de razboi. Dar oare toata presiunea si singuratatea vor ajunge sa il infranga inainte de batalia finala? Cum va reactiona el in conditii reale de razboi? in cele din urma, scoala de Lupta nu-i decat un joc. Nu-i asa?

Filmul nu a avut cine stie ce succes si din acest motiv nici nu se face un al doilea, dar dati o sansa cartilor, merita!

9. Labirintul (carti si filme)

Cartile putin mai bune, cum se intampla de obicei. Dar si filmul e interesant.

Despre ce e vorba: Când Thomas se trezește într-un loc necunoscut, nu-și amintește decât cum îl cheamă. Mintea îi este ca o foaie albă. În jurul lui se află mai mulți băieți, care îi urează bun-venit în Poiană – un loc înconjurat de ziduri de piatră. La fel ca Thomas, Poienarii nu au nici o idee despre felul în care au ajuns acolo și nici din ce motiv. Tot ceea ce știu este că, în fiecare dimineață, porțile de piatră către labirintul care îi înconjoară se deschid și că în fiecare seară se închid la loc. Şi, la fiecare treizeci de zile, un nou băiat apare acolo, adus cu un lift. Așadar, Thomas era așteptat.

Cu totul neașteptat, a doua zi este trimisă acolo și o fată – prima fată din grup. Şi mai surprinzător decât sosirea ei este mesajul pe care îl aduce. 

10. Declaratia (carte de Gemma Malley)

Cartea asta frumoasa a fost prea putin promovata si deci prea putin citita, chiar si in anul aparitiei. Eu am dat peste ea intamplator si am indragit-o atat de mult incat imi amintesc de ea si acum, la aproape 10 ani dupa ce am citit-o.

Despre ce e vorba: Intr-un viitor distopic, omenirea a gasit calea spre nemurire. Medicamentele pentru Longevitate ii feresc de orice boala si stopeaza imbatranirea. Insa planul lor de a trai vesnic are o fisura: daca nimeni nu moare, dar copiii continua sa se nasca, nu va mai exista loc pe Pamant pentru toti.Asa a aparut Declaratia, care le interzice oamenilor care iau medicamente pentru Longevitate sa aibe copii. Doar familiile de Neoptanti(cei care spun Nu Longevitatii) au voie sa aibe copii. Un copil, de fapt. O viata pentru o viata.

Anna este un Surplus. Parintii ei au incalcat Declaratia dandu-i viata si au ajuns la inchisoare, iar ea a fost capturata si adusa la Grange Hall, unde a fost invatata ca existenta ei este o rusine, ca parintii ei sunt niste criminali pe care trebuie sa ii urasca, iar ea nu are niciun drept si e norocoasa ca e inca in viata.

Nimic bun din această lume nu există pentru tine, continuase să ţipe la Anna şi să o pălmuiască. Cunoaşte-ţi locul, Anna! Eşti un nimic şi nimic nu ţi se cuvine.

Cartea asta, narata din perspectiva unei pustoaice care crede ca nu merita nimic, ridica niste semne de intrebare despre trauma, stima de sine, incredere si ofera o lectie de nebanuita putere. Stiu ca e ultima in top, dar e geniala.

Cam asta a fost lista cu 10 distopii care merita vazute/ citite. Sper ca ati gasit cel putin un titlu care sa va starneasca interesul. M-am gandit sa adaug si Game of thrones pe lista, dar e foarte cunoscut oricum, cel mai probabil ai vazut serialul, iar cartile sunt luuuungi si foarte greoaie, nu e ceva ce as recomanda neaparat.

Daca vreti sa mai fac topuri din astea, dati-mi de stire. Sunt un izvor nesecat de carti si filme, mai ales cu adolescenti, young adult, SF si distopice.

p.s. Grafica asta smechera a fost facuta de amicul meu Adi, il gasiti pe Instagram daca vreti sa vedeti ce alte chestii misto face.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s