Avocado, pe numele sau real Persea americana, este un arbore originar din Mexic, al carui fruct nu doar ca e comestibil, dar e delicios daca stii cum sa il alegi si cu ce alimente sa il combini.

Haideti sa va povestesc cum am descoperit avocado, apoi va spun si cum il consum si la ce e bun.

De ce iubesc avocado si cum l-am descoperit

Acum aproximativ 6-7 ani eram la mare, in Vama, cu mai multi prieteni. Unul dintre ei a propus sa luam ceva de rontait, noi am acceptat, asa ca a cumparat multe pungi de chipsuri si diverse sosuri pentru ele: salsa, de branza si guacamole.

Mi-a placut mult Guacamole, nu mai mancasem pana atunci.

Asa ca ajunsa acasa, am vrut sa imi iau si eu sosul ala, sa mai mananc. Si atunci a iesit zgarcita din mine. Daca nu stiti, am o zgarcita in mine, care se face auzita din cand in cand. Nu spune multe, are o singura replica, dar o spune cu convingere: e prea scump!

Si fiindca mi s-a parut prea scump, am cautat pe net sa vad cum se face guacamole. Si bine am facut!

Am gasit retetea pe un blog, nu mai stiu cum se numea din pacate, dar acolo te invata si cum sa il alegi.

Short story:

  • daca e foarte tare si compact, e crud
  • daca e foarte moale si simti cum isi schimba forma cand apesi pe el, e prea copt
  • daca (aproape ca) iti intra degetul prin el cand apesi usor, e stricat
  • daca e moale, dar nu foarte moale, dar nici tare, e tocmai bun
  • poti sa il iei crud si sa il lasi la copt, cum lasau parintii nostri bananele, in comunism

Retete de guacamole gasiti peste tot. Cea mai simpla e asta: storcesti pulpa de avocado, ii dai un praf de sare, o rosie cherry tocata marunt, fara seminte, niste zeama de lamaie si aia e. Mie imi place varianta fara usturoi sau alte condimente.

*poze de pe Pinterest, gasiti acolo sute de retete cu avocado

De ce iubesc avocado si cum l-am descoperit

Avocado se mai pune si in salata, tocat marunt, in combinatie cu rosii, ardei, castravei, branza de absolut orice fel, ou fiert sau alte legume; si fiind putin uleios nu simti diferenta daca pui mai putin ulei la salata.

Maica-mea face niste tartine absolut delicioase cu avocado, branza, rosie si paine. Cred ca pune si putin unt.

Exista mai multe variante de a consuma avocado, dar astea sunt variantele pe care le aleg eu.

Beneficii:

100 de grame de pulpă de avocado conține:

  • 26% din necesarul zilnic de vitamina K;
  • 20% din necesarul zilnic de acid folic;
  • 17% din necesarul zilnic de vitamina C;
  • 14% din necesarul zilnic de potasiu;
  • 14% din necesarul zilnic de vitamina B5;
  • 13% din necesarul zlinic de vitamina B6;
  • 10% din neceasrul zilnic de vitamina E.

De asemenea, fructul de avocado are în compoziție cantități mici de magneziu, mangan, cupru, fier, zinc, fosfor și vitaminele A, B1, B2 și B3. Totodată, 100 de grame de avocado oferă organismului 160 de calorii, 2 grame de proteine, 15 grame de grăsimi sănătoase (acizi grași Omega-3), 7 grame de fibre și 2 grame de carbohidrați. (sursa)

E bun de tot, va zic! Daca nu l-ati incercat, dati-i o sansa, dar nu il gustati gol, ca nu e cine stie ce. Magia se intampla in combinatie cu alte alimente. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s