dezvoltare personala · File de jurnal

Expresia zilei: a scoate carbunii din foc cu mana altuia

A scoate carbunii din foc cu mana altuia = a pune pe altcineva sa întreprindă o acțiune primejdioasă, a fugi de răspundere, lăsând munca pe seama altuia.

Ca atunci cand instingi pe cineva sa poarte o cearta in numele tau sau in locul tau.

Ca atunci cand “arunci bomba” apoi te retragi cuminte si sa ii lasi pe ceilalti sa rezolve conflctul, in locul tau.

Ca atunci cand spui ca o sa faci si o sa dregi, dar cand ajungi acolo esti mielusel cuminte.

Ca atunci cand ii promiti cuiva ca o sa il sustin in demersul sau, dar cand e vorba propriu-zis sa il sustii, te faci ca ploua.

Expresia zilei: a scoate carbunii din foc cu mana altuia

Repetati dupa mine: A-SU-MA-RE. Asumare. Pe bune, hai sa ne asumam niste chestii de la inceput pana la sfarsit.

Daca o persoana face niste chestii care te deranjeaza, spune-i. Nu vorbi 5 ore despre cum o sa ii spui tot in fata, iar cand ajungi acolo, te faci mica-mica si taci. Daca persoana respectiva te intimideaza, macar taci naibii, nu te mai lauda ca, mama ce o sa ii zici vreo doua.

Eu sunt o persona cam credula uneori. Si ma las usor montata. Dar nu am chef sa port si luptele altora, le am destule pe ale mele.

Am patit de doua ori chestia asta, ca cineva sa ma monteze pe mine atat de tare, incat sa ii port conflictul lui.

Prima data a fost acum cativa ani, in Poiana Brasov, la un eveniment. Eu am primit o camera dubla la mansarda, impreuna cu inca doua fete, le voi spune X si Y. Era o mansarda superba, dar cu o problema: cand sufla vantul, deschidea geamul. Era o iarna nu chiar blanda si frigul de pe lume in camera.

Eu am decis ca voi dormi cu geaca pe mine si cu caciula si asta e, voi trece si de noaptea asta. Dar X a inceput sa ne instinge, sa ne ducem, dom’ne, sa facem scandal, cum e posibil sa acceptam bataia asta de joc?

Ne-am dus pana la urma, eu si Y, iar X, care incepuse totul a ramas in camera. “Mergeti voi, fetelor, ca daca ma duc eu, fac scandal din ala nasol. Mai bine ridicati voi problema, ca sunteti mai diplomate”.

Am ridicat problema si organizatorii au rezolvat-o. Si am ramasa in memoria colectiva drept aia careia nu i-a convenit camera.

Tipa care m-a instigat nu a ramas in nicio memorie, ca ea nu a deschis gura sa spuna ceva, doar ne-a instigat pe noi. Bine, si noi naive, nu zic nu.

MI-am amintit faza asta pentru ca s-a intamplat una asemanatoare de curand, dar cu alte personaje. De data asta nu am mai picat in plasa 100%. Dar am fost foarte aproape de a pica.

Frate, purtati-va propriile batalii!

Sau daca vrei sa fim aliati intr-o batalie, nu te trage pe cur (vom discuta si expresia asta curand) cand lucrurile duc spre un conflict.

Expresia zilei: a scoate carbunii din foc cu mana altuia. Hai sa nu facem asta!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s