Auto · Uncategorized

Cea mai buna masina pentru incepatori

Dupa ce am luat permisul, am condus pentru un timp foarte scurt un Citroen Xsara de prin 2005 si ocazional un Logan. Cand a fost vorba sa imi iau masinuta mea, am stiut exact ce imi doresc: o Skoda Fabia, ca cea pe care am facut scoala.

Masina aia imi dadea sentimentul de “acasa”: o cunosteam bine si imi dadea ideea de siguranta.

Insa multi soferi incepatori nu stiu ce masina sa aleaga, la ce sa se uite, ce e recomandat si ce nu, asa ca m-am gandit sa scriu cateva idei.

Tineti cont ca sunt ideile si preferintele mele personale, nu e obligatoriu sa se plieze pe ce va doriti voi.

Mica sau mare?

Atunci cand conduci, dar mai ales atunci cand parchezi, trebuie sa estimezi lungimea si latimea masinii tale.

Daca e o masina mai mica, acestea sunt mai usor de estimat. Asta nu inseamna ca nu vei putea conduce sau parca o masina mai mare, doar ca o sa iti fie mai dificil la inceput, insa te vei obisnui pana la urma.

Noua sau SH?

Asta depinde doar de bugetul tau.

Da, se spune sa nu iti iei masina noua daca esti incepator, ca o vei lovi si o sa plangi. Are un sambure de adevar: pana te obisnuesti sa aproximezi corect domensiunile masinii, s-ar putea sa ii faci zgarieturi sau julituri. Si te va durea sufletul oricum, dar mai rau daca e noua. Eu am facut ca incepatoare o singura julitura, foarte putin vizibila, de cca. 2 centimetri, care s-ar lua la polis, daca nu mi-ar fi lene sa o duc. Am o prietena care nu a atins deloc masina in doi ani, de cand are permis.

Daca ai o masina noua cu senzori fata-spate, sansele sa o lovesti sunt foarte, foarte mici.

Pe de alta parte, inceputul intr-ale condusului e stresant din multe puncte de vedere. Daca te mai lasa si masina in drum, ori se strica una-alta si trebuie sa mergi la mecanic, e un stres in plus.

Fiecare optiune are plusuri si minusuri, deci cred ca bugetul va dicta pana la urma decizia finala.

Cutie automata sau manuala?

Tine de preferinte. Eu ador cutia manuala, dar probabil in 10-15 ani nu va mai exista. Sau poate chiar mai devreme.

Daca ai facut scoala pe automata, ai voie sa conduci doar masini cu cutie automata, deci aici lucrurile sunt clare.

Daca ai facut scoala pe manuala, recomand sa conduci manuala o vreme, pentru ca daca treci direct pe automata, vei uita foarte repede cum sta treaba cu ambreiajul si schimbatul vitezelor. Si poate vei avea nevoie vreodata sa conduci manuala (ca e a ta la mecanic sau mergi in excursie si inchiriezi o masina etc) si o sa iti fie foarte greu sa te reacomodezi.

Servodirectie, pilot automat, diverse dotari

Majoritatea masinilor mai noi au, de regula, servodirectie. Insa daca te orientezi catre o masina mai veche, mare grija sa nu fie fara servodirectie, pentru ca este groaznic de greu de condus, mai ales pentru un incepator.

Pilotul automat se mai numeste si Cruise control si te ajuta sa setezi o viteza cu care masina sa mearga, fara sa fie necesar ca tu sa accelerezi. Poate ti se pare ca nu ai nevoie de el, dar condu 300-400-500 km fara opriri lungi si spune-mi atunci cat de tare te doare piciorul drept si daca nu ti-ai fi dorit sa ai pilot automat.

Ca eu, una, mi-as dori. 🙂

O masina pe care ti-o permiti

Bine ai venit in lumea soferilor! Te anunt ca vei avea anual de platit ITP, impozit, asigurare, revizii, schimbul de ulei si altele. Pe langa astea clasice, se adauga reparatia masinii. In functie de cat e de veche si de cat a fost de abuzata de proprietarul anterior, reparatiile astea sunt mai dese sau mai rare.

Cand am spus “o masina pe care ti-o permiti” nu m-am referit doar la achizitia in sine, ci la costurile astea anuale, care sunt mai scumpe, daca masina e mai din gama premium/ de lux.

Cu alte cuvinte, daca tu iti permiti sa intretii un Logan, ia-ti un Logan, nu un Audi. Pentru ca altfel o sa stai cu el in parcare, ca nu ai bani nici de diagnoza.

La ce sa te uiti cand cumperi o masina

Sincer, eu am fost cu un mecanic (cica!) dar care s-a uitat asa de bine incat nu a vazut ca masina avea trei cauciucuri de iarna si unul de vara. 🤦‍♀️

Deci, pentru inceput, la anvelope, daca sunt de iarna/vara si in ce stare sunt. La ambreiaj (daca e rigid si cupleaza sus, inseamna ca e patinat), la cutia de viteze, daca intra in viteza fara probleme, atentie daca bate/troncane si probabil la mult mai multe lucruri, dar cum nu sunt vreo experta, va las link la un articol util aici. De asemenea, pe canalul de Youtube 99vehicles veti gasi sfaturi utile.

Eu personal am fugit de masinile aduse din Germania. Deja e celebra povestea aia cu “a fost condusa de o batranica din Germania, doar pana la piata”, cand ea de fapt a fost dauna totala, vanduta pentru piese si reparata de mantuiala. Sunt constienta ca nu toate masinile aduse din Germania sunt praf, dar mi se pare ca riscul e mare.

De asemenea, masinile care au fost folosite de agentii de vanzari, cele de scoala si de taxi pot prezenta uzura mult mai mare, deci ar trebui verificate cu atentie.

Nu uita sa verifici masina pe CarVertical sau alta aplicatie sigura, inainte de achizitie, pentru a vedea daca are kilometrajul dat inapoi sau a fost implicata in accidente grave.

Bine, bine, dar ce masina?

Va las mai jos cateva marci si modele care mie mi se par potrivite pentru un sofer incepator. Sub poza aveti denumirea.

Dacia Logan

E o masina ok pentru incepatori, cu conditia sa aiba servo. Nu are dimensiuni prea mari, ai vizibilitate buna, piesele sunt ieftine… daca iti mai pui si senzori sau camera, e perfect.

Skoda Fabia

A mea e din 2007, cele mai noi arata si mai bine si au tot felul de dotari. E mica, e draguta, rezistenta la stres. :))

Opel Corsa

Corsa e putin mai mica decat Fabia, deci are si portbagajul ceva mai mic. Daca mergi des in excursii cu masina, s-ar putea sa nu iti fie suficient spatiul pe care il ofera.

Toyota Aygo
Hyundai i10
Mercedes A class, seria 168

Tot de dimensiuni mici, dar cu un cost de intretinere mai mare, e Mercedes A class, seria 168. Daca te tine bugetul, eu cred ca e o masina buna.

Renault Clio
Nissan Juke

Unii spun ca e urata, mie imi place de ea.

Ford Puma

Puma e putin mai lunga (cu vreo 20 cm, nimic de speriat) si e fabricata in Romania. Nu stiu daca e de bine sau de rau, dar am zis sa va dau si informatia asta.

BMW i3

Sau, daca te dau banii afara din casa ori vrei sa te inhami la un credit pe 20 de ani, poti alege o masinuta mica, electrica si draguta, care…tobele, va rog!- stie sa parcheze singura. Ma rog, in anumite conditii. Ma rog, si la alte marci am vazut chestia asta.

Eu una nu as avea curaj sa las masina sa parcheze singura, dar poate sunt eu mai inapoiata.

Cea mai buna masina pentru incepatori

Lista nu e neaparat completa, dar am zis sa va faceti o idee. Am tot vazut intrebari de la fete care nu stiu ce marca sau model sa caute. Eu am incercat sa vin cu cateva informatii de baza si pareri, documentarea si-o face fiecare pentru el.

Si mie imi plac masinile mici, le inteleg utilitatea, mai ales in oras, dar nu as merge pana intr-acolo incat sa imi iau sau sa recomand un Smart, fie el si Smart 4 four. Mi se par prea mici, instabile si nesigure, dar asta e doar parerea mea.

Ca idee, masinile de mai sus au o lungime intre 3,90-4,20 metri. Asadar, sunt mici, dar suficient de mari incat sa iti ofere o siguranta.

Pana la urma, cea mai buna masina pentru incepatori e aia care iti place tie, in care te simti confortabil si in siguranta si pe care ti-o permiti.

Advertisement

2 thoughts on “Cea mai buna masina pentru incepatori

  1. Hmmm. Sunt multe de discutat. Nu sunt de acord in totalitate. In primul rand, indiferent pe ce masina ai facut scoala, poti face suplimentar ore pentru manuala. Nu exista pe permis categorie doar de manuala sau doar de hidramata. Ai voie sa conduci orice. Apoi masinile mari. Mie mi se pare mai usor de parcat o masina mare, mai ales un suv (eu fiind conducatoare de unul) pentru ca altfel vezi “de sus”. Condusul e ca mancatul. Nu se uita. Ah, ca treci de pe diesel pe benzina si pana te obisnuiesti unde sa faci foarfeca dintre ambreiaj si acceleratie opresti motorul de 2 ori…e perfect legal, sa zicem asa. Eu am permis de 7 ani. Am facut scoala pe o masina diesel. Am avut un an masina pe benzina. Care are alta dinamica oricum. De 4 ani conduc doar masini hidramate, si nicio secunda n-am uitat condusul cu ambreiajul. Ma uit doar pe schimbator cand trec de pe o masina pe alta, sa vad cate viteze are si care e optiunea de marșarier. In rest, e imposibil sa uiti asa ceva. Da, in continuare soferia nu e pentru oricine. Iar daca ti-e teama de zgarieturi, ori de drumurile lungi, ori de drumurile noaptea etc, e posibil soferia sa nu fie tocmai pentru tine, persoana X. Acum in trafic ai nevoie si de putin tupeu, mai ales in orasele mari. Nu neaparat daca ai lamaia in geam, caci decretele le inveti o data si cam atat. Restul, ce se modifica, prinzi din mers, puncte de amenda, etc. Dar daca esti tupeist cu lamaia in geam ti-o cam iei in trafic…

    Like

    1. Merci de comentariu, Denisa! Un mare DA pentru SUV-uri, dar avantajul vine din faptul ca sunt inalte, nu ca sunt lungi. Cat despre cutia manuala VS. automata, daca ai facut scoala pe automata, ai permis doar pentru automata, nu ai voie sa conduci manuala. Trebuie sa iti iei ore si sa dai din nou examen daca vrei sa conduci manuala. Altfel, e de dosar penal. In rest, tine de gusturi si de ce vrei de la o masina.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s