diverse · Uncategorized

Ce inseamna fanfic / fan fiction?

Eu scriu mult, dar pana acum nu am mai scris despre scris. Cumva ciudat, dar ce ar fi de spus despre subiect?

Ei bine, am gasit subiectul de astazi atunci cand mi-am dat seama ca foarte multe persoane nu stiu ce inseamna fanfic sau fan fiction.

Acesti doi termeni inseamna, in mare, unul si acelasi lucru: o opera scrisa de un fan.

Cu ce se deosebeste o poveste fan fiction de oricare alta poveste?

Un fanfic este scris de un amator, deci nu de un scriitor. Pentru multi, scrierea unui fanfic a consemnat debutul in literatura. Iar cand spun debut nu ma refer la prima opera publicata, ci la prima opera scrisa. Deoarece s-ar isca niste conflicte pe drepturile de autor, fanficurile nu pot fi publicate la edituri, ci doar online.

Iar asta ne duce la o a doua deosebire: scriitorul de fan fiction detine povestea, nu si personajele.

Sa zicem ca ai citit de curand Harry Potter. Dupa ce ai terminat ultima carte, ai inceput sa te gandesti ce aventuri il asteapta pe Harry ca auror angajat al Ministerului Magiei. Sau cum va decurge povestea lui de dragoste cu Ginny. Sau cum ar fi decurs viata lui daca nu ar fi fost vrajitor. Sau, cum un om malefic a scris pe Twitter, cum ar fi fost daca Harry s-ar fi trezit, relizand ca tot ce s-a intamplat in cele sapte volume a fost doar un vis, pe care el l-a visat dormind in nisa de sub scari.

Posibilitatile sunt infinite. Ideea e ca daca tu te apuci sa scrii oricare din aceste posibile continuari sau reinterpretari, te folosesti de niste personaje deja conturate, poate si de Universul acelei povesti.

Ceea ce e mai usor, asta va pot spune din proprie experienta, ca am scris multe fanficuri. Daca iti doresti sa scrii un roman dar nu te simti in stare acum, incepe cu un fanfic. Acolo personajele sunt deja bine definite, ceea ce te ajuta enorm. Universul e deja creat, citiorii il cunosc si sunt deja atasati de el. Nu vei putea sa iti publici opera la o editura, dar te va ajuta sa iti dezvolti scrisul.

De ce ai scrie un fanfic?

Unii oameni se ataseaza profund de personajele cartilor sau serialelor pe care le iubesc. Si le e greu sa le dea drumul, chiar daca povestea lor s-a terminat. Asadar, creaza in mintea lor o alta poveste, doar ca sa mai tina personajele acolo putin.

Uneori, se afunda atat de mult in noua poveste din capul lor, incat aceasta ii consuma. Iar prin scris, o pot scoate afara, o pot invata sa zboare.

Cum am spus, e mai usor sa scrii un fanfic decat o carte de sine statoare.

Atunci cand scrii un roman, trebuie sa construiesti personajele, sa le ajuti sa evolueze, sa aiba sentimente intense, nu farame de emotii. Sa creasca, sa aiba trairi interioare, sa le dai viata ca sa fie vii. Apoi, trebuie sa le descrii, astfel incat cititorul sa ajunga sa le cunoasca, dar in asa fel incat sa nu fie plictisitor si sa se potriveasca in context. Nu e usor.

In cazul fanficurilor, personajele sunt deja create. Poate mai adaugi unele noi, poate le dai cateva insusiri noi celor existente, dar ele sunt acolo, e usor sa lucrezi cu ele. Iar sansele ca cititorii sa le indrageasca sunt maxime, pentru ca le cunosc deja.

In urma cu aproximativ zece ani, era perioada cu Twilght, in care toti adolescentii si tinerii, rectific: toate adolescentele si tinerele erau mari fane. Existau bloguri de stiri si sute de fanficuri pe aceasta tema.

Eu am scris minim 3, probabil mai multe, nu imi amintesc. Cel mai popular a fost “Bella’s diary”, o poveste in care Bella era prietena buna cu Alice, asa ajungand sa il cunoasca pe Edward care…era logodit. Nici urma de vampiri in povestea mea, doar o sfasietoare poveste de dragoste, foarte profunda si foarte toxica. Si foarte plina de greseli. Povestea, vreau sa spun.

Am tot vrut sa o editez, sa schimb numele personajelor si sa o public pe wattpad, de fapt am si inceput cu primele capitole, dar e mult de munca si nu am avut timp.

Nu ca acum as scrie fara greseala. Am nevoie de un editor care sa imi corecteze literele mancate de foame si pe alea puse in plus, din exces de zel. Adevarul e ca mintea imi merge mai repede decat imi merg mainile pe tastatura si asa apar greselile de typo.

Revenind la idee, povestea poate nu era proasta, dar avea greselile (de scriere, de exprimare etc) ale unui scriitor wanna be, la inceput de drum.

Am scris si un fanfic Harry Potter, care seamana foarte mult cu povestea din “Harry Potter si copilul blestemat”, diferenta fiind ca a fost scris cu multi ani inaintea acesteia.

De ce ai citi fan fiction?

E gratis. Il gasesti pe bloguri vechi, pe cele care nu s-au inchis intre timp.

Daca descoperi un scriitor de fan fiction cu un stil care sa iti placa, e ca o intrevedere draguta cu personajele tale preferate dintr-o opera care ti-a placut. Ca si cum ti-ai vizita niste prieteni vechi.

E adevarat, multe opere fan fiction din perioada aceea aveau greseli grave, multe fiind aproape imposibil de citit. Dar gaseai si chestii bune.

Iar moda fanficurilor nu a fost doar la noi. Si in alte tari, oameni normali (aka care nu erau scriitori) publicau astfel de opere. “Wide awake” scris de AngstGoddess003 a fost o poveste cunoscuta la nivel mondial de iubitorii acestui gen si a fost tradus in limba romana de AlexAndrA. (Folosirea numeor reale nu era inca in trend la vremea aia).

Eu am tradus din spaniola o astfel de poveste, numita “Una vida din ti”, scrisa de Patricia “Patito”. Tipa studia Psihologia, ca si mine, doar ca in Spania. Am pastrat legatura cu ea pe mail, o vreme.

A fost o perioada frumoasa. Asa cum v-ati dat seama deja, pe vremea aia toata lumea scria, traducea sau citea cel putin un fanfic. A fost frumos si ne-a ajutat pe toti sa ne dezvoltam. Mi se pare o preocupare superba pentru un adolescent (caci majoritatea celor care scriau/traduceau/citeau aveau intre 12 si 20 de ani) sa isi petreaca timpul astfel.

Am avut si eu partea mea de contributie si daca un singur asolescent a ajuns sa iubeasca lectura citind un fanfic de al meu, sunt extraordinar de mandra.

Am iesit din lumea fanficurilor cand am simtit ca am evoluat suficient cat sa pot scrie si altceva. Am scris un roman care a luat locul 2 la concursul de debut Herg Bennet. Apoi am pierdut legatura si cu scrisul, si cu cititorii, pentru o perioada destul de lunga.

Ce inseamna fanfic / fan fiction?

Pe scurt, este o poveste scrisa de un fan al unei carti; povestea poate fi un sequel, un prequel sau o reinterpretare a cartii.

Acum nu prea mai sunt la moda, dar a fost o perioada cand existau sute sau chiar mii pe internet, majoritatea scrise de catre adolescenti.

Nu stiu sigur, dar cred ca fenomenul Twilight a creat sau a popularizat ideea de fan fiction.

Voi ati citit/ scris/ traduc vreodata un fanfic?

p.s.: coperta este creata de talentatul Adrian Baldovin, pe care il gasiti pe Insta, daca vreti sa vedeti si alte opere superbe.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s