dezvoltare personala · feminism · Uncategorized

Mama nu mi-a spus niciodata

Cand aveam 4 ani si adoram sa ma joc cu masinutele, mama nu mi-a zis ca nu am voie, pentru ca sunt fata.

Nu mi-a zis nici sa nu ma imbrac in pantaloni, sa nu trag cu prastia (asta nu m-a prins foarte mult, ca imi era mila sa trag dupa pasari), sa nu lovesc cu biciul in curte de Mos Ajun.

Nu mi-a zis sa fiu mai finuta, mai draguta, sa nu mai joc Frunza in spatele blocului cu baietii, ci mai bine sa ma joc linistit si frumos cu fetele.

Nu mi-a zis ca trebuie sa accept rahaturi de la altii doar pentru ca sunt femeie. Nu mi-a dat de inteles vreodata ca as fi inferioara.

Drept pentru care, am stiut mereu ca pot face orice. Si am facut.

Am stiut ca pot croseta, dar pot sa schimb si becuri, ca pot sa fiu draguta si finuta cand vreau, apriga si curajoasa cand e nevoie.

Mama nu mi-a spus niciodata ca “asa sunt barbatii” si trebuie sa ii accept. Mai mult, m-a invatat sa imi cunosc valoarea, sa ma pretuiesc, sa nu las pe nimeni sa ma umileasca.

Mama nu mi-a spus niciodata… si ce bine a facut!

Nu mi-a spus ca nu pot face ceva pentru ca sunt fata. Mai mult, fiind o mama singura, am vazut-o adesea reparand chestii prin casa, schimband sigurante, vopsind usi, facand “treburi de barbati”.

Nu mi-a zis niciodata sa accept umilinte pentru ca sunt fata. Mai mult, atunci cand taica-meu vitreg a ridicat mana la ea, mama a apucat o coada de matura, pregatita sa se apere.

Mama mea m-a pregatit cu adevarat pentru viata. M-a crescut sa devin o femeie capabila, puternica si independenta.

Si niciodata in aproape 34 de ani nu m-am gandit ca e ceva ce eu n-as putea face pentru ca sunt fata.

Am zugravit, am schimbat becuri, am montat mobila, am dat cu glet, am facut multe treburi care in 2022 inca sunt considerate “de barbati”. La noi in casa nu exista treburi de femei si treburi de barbati. Doar chestii care trebuie facute. Daca nu ne pricepem, chemam un meserias. Dar de foarte multe ori, ne pricepem.

In timp ce multe femei nu stiu nici sa puna benzina, mie imi place sa imi bag nasul pe sub capota si sa verific uleiul, antigelul, sa vad ce mai e pe acolo, sa pun lichid de parbriz. Inca nu stiu prea multe despre masini, dar imi doresc sa fac un curs practic de mecanica auto. Pentru ca nimeni nu mi-a zis vreodata ca nu pot.

Nu mi-a zis nici ca n-as putea conduce pentru ca sunt femeie. Si asa am ajuns sa am primul canal de Youtube despre condus (din Romania) facut de o femeie. Si mi-am zis femeia la volan.

Mama mea e super

N-am scris articolul asta ca sa o ridic in slavi pe mama, ci pentru a va arata ca daca puneti piedici unui copil, s-ar putea sa isi rateze anumite talente si inclinatii.

Lasati fetele sa se joace cu masinute si baietii sa se joace cu papusi, daca asa vor ei. Asta nu o sa le schimbe orientarea sexuala, asa cum unii neinformati considera, ci o sa le dea libertatea de a fi cine isi doresc sa fie.

Si nu le spuneti fetelor vreodata sa inghita rahaturi de la barbati. Daca jucatul cu masinute le transforma -confortm mitului- in gay, acceptatul de rahaturi o sa le transforme in ceva cu adevarat sinistru: in Ilinca Vandici.

„Consider că iubirea și familia noastră e mai presus de o fufă, două/trei, care vin, pleacă, stau pentru 10-15 minute”, a spus Ilinca. … Nu știu ce ar putea omenește să facă un bărbat să nu îl iert. Nu există”.

Ilinca Vandici citata de mihaivasilescublog
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s